frieslandtuinen

 

Friesland beschikt over een unieke weide natuur, nostalgische landschappen, netwerken van kanalen, sloten en meren. Frieslan heeft bovendien maar liefst 4 nationale parken, uitgestrekte heidevelden, mooie natuurbossen, uitgestrekte landerijen met terpen en dijken en een unieke flora en fauna. Temidden deze schitterende natuur bevinden zich ook enkele prachtige (privé) tuinen die op bijzondere dagen in de zomer te bezoeken zijn.

De tuin van tuinkunstenares Hennie Dijk – Stel ligt rondom een koprompboerderij uit 1763 in Oudwoude, een dorpje in het Noorden van Friesland. De tuin is in samenwerking met diverse tuinontwerpers ingedeeld volgens de structuur van het boerenerf, afwisselend open en besloten, historisch verantwoord en minimalistische.
Blikvangers zijn bollen in april, bloesems in mei, rozen in juni en de zomerborders in juli, vanaf augustus staan dan weer de grassen en de rijke fruitoogst centraal.
Tuinen te bezoeken na telefonische afspraak.
Toegangsprijs 3,5 € ten voordelen van een jaarlijks wisselend goed doel.

De Kruidhof Botanische tuin ( Buitenpost, Friesland)

Een wandeling door De Kruidhof brengt u langs 17 thematuinen, elk met hun unieke plantencollecties en bijzonderheden. In het totaal groeien er ruim 2.000 plantensoorten in deze ruim 3, 5 ha grote tuin . De tuinen zijn gevarieerd en kennen zowel educatieve, recreatieve als informatieve elementen.
De Kruidhof is te bezoeken vanaf 3 april 2010, het jaar waarin De Kruidhof 80 jaar bestaat !
Tuinen te bezoeken : van dinsdag t/m zaterdag : 10 u - 17 u – op zondag open van 12u – 17 u.
Toegangsprijs volwassenen : 4,5€ - Kinderen 5- 12j : 2 €

De Coulisse ( Jistrum Friesland )

De tuinen bij deze charmante Bed & Breakfast zijn nog vrij jong (2008-2009) en aldus in volle ontwikkeling. Er is een grassentuin met daarin o.a. Pennisetum, Liatris, Miscanthus, Echinacea’s, Kniphofia, Solidago, Agastache, Persicaria , een moestuin met kas en een tuintje die door de beide kinderen Noah en Iris gerund wordt.
De Griene Dyk, Griene Dyk 6 - 8626 GE Offingawier- Friesland (dichtbij Sneek)

Een vroeger boerenerf met wat fruitbomen omgetoverd in een plantenparadijs, dat is de Griene Dyk geworden, met rijkelijk bloeiende planten, een gele border, een rode border, rozenpercelen, een witte tuin, moestuin en kleine boomgaard. Je ontdekt er tal van delphiniums, zeldzame groenten en heerlijk geurende rozen in een heerlijk ontspannen cottage sfeer. Er is ook een omgetoverde weide tot landschapstuin en een mooie vijver voorzien van vijverfolie met mooie planten er rond heen
Tuin te bezoeken in juni op zaterdag en zondag : 5 en 6 juni, 12 en 13 juni, 19 en 20 juni - van 13u - 17u.

Groepen op afspraak
Toegangsprijs 3 €

 

Er zij dus genoeg prachtige tuinen in Friesland die zeker de moeite waard zijn om eens een dagje te bezoeken!